Euribor korko 3kk vai 12kk - Mikä kannattaa valita?

Lue vinkit parhaan Euribor-koron valintaan. Voit halutessasi kilpailuttaa asuntolainan korkomarginaalin usean pankin kesken.

Asuntolaina

Esimerkkilaskelma: Luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 60.000 €, tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Yhteistyökumppanit

Asuntolaina 3kk euribor

Asuntolaina 3kk euribor on suosittu asuntolainan korkotyyppi Suomessa. Tässä osiossa kerromme sinulle, mitä 3 kk euribor tarkoittaa ja miten se vaikuttaa asuntolainasi kuluihin.

3 kuukauden euribor-korko on lyhytkestoinen viitekorko, johon pankit perustavat asiakkailleen myöntämänsä asuntolainojen korot. Euribor-korot määräytyvät markkinakorkojen perusteella ja niitä päivitetään joka pankkipäivä. 3 kuukauden euribor tarkoittaa, että korko tarkistetaan 90 päivän välein.

Erot eri euribor-vaihtoehtojen välillä liittyvät siihen, kuinka usein korkoa tarkistetaan. Esimerkiksi 12 kuukauden euribor tarkoittaa, että korko tarkistetaan vain kerran vuodessa, kun taas 3 kk euribor tarkistetaan neljä kertaa vuodessa.

Asuntolainan määrä ja korko ovat suuria tekijöitä kuukausieriin, ja euribor-korkotyyppi vaikuttaa näihin kuluihin. Valitsemalla 3 kk euribor -korkoisen lainan saatat kokea seuraavia etuja ja haittoja:

Hyödyt

  • Markkinaolosuhteiden mukainen korko: 3 kk euribor-korko heijastaa paremmin markkinakorkojen kehitystä, ja siten voit hyötyä, jos korot laskevat.
  • Useammin tarkistettava korko: Koska euribor tarkistetaan 3 kuukauden välein, voit nopeammin hyötyä mahdollisista korkojen laskuista verrattuna pidemmän korkotarkistusvälin euriboriin.

Haitat

  • Epävakaa käyttökorko: Koska euribor-korko seuraa markkinaolosuhteita ja tarkistetaan joka 3 kuukausi, lainan korko voi vaihdella enemmän kuin pidemmällä euribor-vaihtoehdoilla.
  • Mahdolliset koronnousut: Aivan kuten euribor-korko voi laskea, se voi myös nousta. Tässä tapauksessa lyhyempi korkotarkistusväli voi tarkoittaa nopeampaa korkojen nousua.

Tarkista aina tarjouksesi pankista, vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse sitten sinulle sopiva asuntolaina 3 kk euribor -korkoineen. Muistutamme myös, että pankit voivat lisätä marginaalin euribor-viitekorkoon, joten on tärkeää ottaa huomioon myös tämä tekijä, kun arvioit asuntolainan kokonaiskustannuksia.

Euribor korkojen vertailu

3kk euribor vs 12kk euribor

Kun pohdit asuntolainan ottamista, on tärkeää vertailla erilaisia korkovaihtoehtoja. Tässä osiossa keskitymme kahden yleisimmän euribor-koron vertailuun: 3kk euribor ja 12kk euribor.

3kk euribor on lyhytaikainen korko, joka määritellään kolmen kuukauden välein. Se on yleensä matalampi kuin 12kk euribor, mutta voi vaihdella enemmän lyhyellä aikavälillä. Tämä tarkoittaa, että lainan korkokulut voivat vaihdella enemmän kuukausittain, mutta ne voivat olla myös matalammat pidemmällä aikavälillä, jos markkinakorot pysyvät alhaisina.

12kk euribor puolestaan määritellään kerran vuodessa. Se on yleensä korkeampi kuin 3kk euribor, mutta tarjoaa enemmän vakautta, koska korko pysyy samana koko vuoden ajan. Tämä voi auttaa sinua suunnittelemaan paremmin lainanlyhennyksiä ja talouttasi.

On tärkeää huomata, että marginaalit voivat vaihdella eri lainantarjoajien välillä. Esimerkiksi 12 kk euribor marginaali voi olla erilainen kuin asuntolaina euribor 3kk marginaali. Kysy aina lainantarjoajalta, millaisia marginaali- ja korkotarjouksia heillä on tarjolla.

Vaikka 3kk euribor voi tarjota alhaisemmat korkokulut pitkällä aikavälillä, on 12kk euribor hyvä vaihtoehto, jos haluat varmuutta korkokuluihin. Kumpi vaihtoehto sopii sinulle paremmin, riippuu omista sijoitushorisonteista, riskinottokyvystä ja taloudellisesta tilanteesta.

Korkomarginaalin merkitys asuntolainassa

Korkomarginaali on pankin perimä korko, joka lisätään viitekorkoon, kuten esimerkiksi 3 kk tai 12 kk Euribor, määrittämään asuntolainan kokonaiskorko. Korkomarginaali vaihtelee eri pankeissa ja asiakaskohtaisesti, ja sillä on merkittävä rooli lainan kokonaiskustannuksissa.

Erilaisten viitekorkojen, kuten 3 kk ja 12 kk Euribor, välillä voi olla eroja, mutta niiden vaikutus asuntolainan kokonaiskustannuksiin on yleensä pienempi kuin korkomarginaalin vaikutus. Tämän vuoksi on tärkeää vertailla ja kilpailuttaa asuntolainatarjouksia eri pankeilta.

Lainankilpailutus.com -palvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi usean pankin kesken helposti ja vaivattomasti. Palvelu on ilmainen ja ei sido sinua mihinkään. Voit kilpailuttaa asuntolainaa jopa 500 000 € 1 – 30 vuoden laina-ajalla. Kilpailuttamalla asuntolainasi voit saada paremman korkomarginaalin ja säästää merkittävästi lainan kokonaiskustannuksissa.

Eri pankkien korkomarginaalit vaihtelevat, ja asiakaskohtaiset tarjoukset voivat olla erilaisia. Tässä on esimerkki eri pankeista ja niiden tarjoamista korkomarginaaleista:

Pankki Korkomarginaali
Pankki A 0,85 %
Pankki B 1,00 %
Pankki C 1,10 %

Muistathan, että korkomarginaali ei ole ainoa asuntolainaan liittyvä kustannus. On tärkeää huomioida myös muut lainanhoitokulut, kuten tilinhoitomaksut ja lainan perustamismaksu, sekä lainan kokonaisajan kesto ja takaisinmaksutapa. Vertaile kaikkia näitä seikkoja valitessasi itsellesi parasta asuntolainatarjousta.

Miten valita paras asuntolainan korko?

Kun harkitset asuntolainaa, kannattaa miettiä, mikä korko olisi sinulle sopivin. Tässä pari vinkkiä, joiden avulla voit tehdä oikean päätöksen.

  1. Tutustu erilaisiin korkotyyppeihin. Asuntolainojen korot voivat olla kiinteitä tai vaihtuvia, ja niihin voi liittyä korkokatto. Vaihtuvat korot perustuvat usein markkinakorkoihin, kuten Euribor-korkoon. Valitse sellainen korkotyyppi, joka sopii sinun taloudellisiin tarpeisiisi ja riskinottokykyysi.
  2. Vertaile eri korkovaihtoehtoja. Eri pankit tarjoavat erilaisia korkopaketteja ja -marginaaleja. Ota selvää, mikä on kullekin vaihtoehdolle ominaista ja harkitse, kuinka se vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin pitkällä aikavälillä.
  • 3 kk Euribor: Tämä korko perustuu Euroopan keskuspankin lyhytaikaisiin korkoihin ja se tarkistetaan joka kolmas kuukausi. Se voi vaihdella markkinatilanteen mukaan, mutta on usein matalampi kuin monen muun korkotyypin.
  • 12 kk Euribor: Tämä korko perustuu vuotuiseen keskiarvoon Euribor-koroista ja se tarkistetaan kerran vuodessa. Se voi olla hieman korkeampi kuin 3 kk Euribor, mutta antaa paremman kuvan pitkän aikavälin korkotilanteesta.
  1. Arvioi oma riskinottokykysi. Jos et halua ottaa riskiä korkojen nousulla, voi kiinteä korko tai korkokatto olla sinulle sopiva vaihtoehto. Kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan, ja korkokatto rajoittaa korkojen nousua tietylle tasolle.
  2. Neuvottele pankin kanssa. Älä epäröi neuvotella pankkien kanssa lainakorosta ja korkomarginaalista. Paremmalla marginaalilla voit säästää korkokuluissa huomattavasti laina-ajan kuluessa.

Valitessasi asuntolainasi korkoa, pyri löytämään tasapaino kustannustehokkuuden ja riskin välillä. Harkitse eri korkovaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia omaan talouteesi ennen päätöksentekoa.